Staand werken is net zo slecht als zittend werken

Door: Twan

Het is algemeen bekend dat zittend werk erg ongezond is voor het menselijk lichaam. Regelmatig komt het spreekwoord 'zitten is het nieuwe roken' dan ook voorbij, echter blijkt uit actueel Canadees onderzoek dat staand werk misschien nog wel slechter is dan de zittende variant. Hoewel het menselijk lichaam niet gemaakt is om stil te staan, is de hele dag staand werken weer slecht voor het hart. Waar ligt dit aan en hoe moet je dan wel werken?

Waarom is staand werk dan zo slecht?

Waar veel werkgevers dachten dat zittend werk slecht is, blijkt dit voor staand werk net eender te zijn. Onderzoekers van de universiteit van Toronto hebben recentelijk bewezen dat staand werk wellicht nog slechter is dan zittend werk. Staand werkt brengt een verhoogd risico op hart- en vaatziekten met zich mee. Staand werkt zorgt ervoor dat de bloeddruk stijgt en dit veroorzaakt chemisch onbalans in het menselijk lichaam. De kans op hart- en vaatziekte wordt hiermee met 6.6% verhoogd, dit valt te vergelijken met het verhoogde risico van een roker.

Is zoveel mogelijk zitten dan de oplossing?

Nee natuurlijk niet, alleen maar zitten is ook slecht voor het lichaam. Zittend werk verhoogt het risico op diabetes type-2 en verschillende soorten kanker. Door te veel zitten verslappen de spieren en wordt het hart zwakker. De oplossing is dus simpel: wissel staand en zittend werk zoveel mogelijk af.

Hoe kunnen werkgevers helpen?

Voor werkgevers is het belangrijk om het personeel zo gezond mogelijk te laten werken. Goede ergonomische maatregelen zijn erg belangrijk om het verzuim van werknemers zoveel mogelijk te minimaliseren. Enkele oplossingen zijn om tussen de middag een rondje te lopen om de spieren los te schudden, de ogen tot rust te laten komen en het brein tot rust te laten komen. Ook zijn er hulpmiddelen zoals het zit-sta bureau. Met behulp van dit bureau maak je het voor werknemers mogelijk om zowel zittend als staand te werken. Hiermee minimaliseer je de kans op hart- en vaatziekten en diabetes.

Geplaatst op 18 juli 2018